Wim van den Heuvel Blog

In Nederland is reizen met de trein een peulenschil. En de NS helpt je graag, al is het van de regen in de drup. Maar met de trein naar het buitenland, dat is andere koek. Sterker nog, het is de leukste manier om het buitenland te verkennen aldus @met_de_trein en http://www.met-de-trein-reizen.nl/ helpt je graag op weg. Inderdaad met de trein naar Machu Picchu is een ervaring, al moet het laatste stuk met de bus zo leert ons de ervaring. Je komt niet overal met de trein.

Behulpzame en precieze sites zijn – naast de altijd behulpzame NS – welkom. Meer informatie over reizen met de trein in Europa? Ga naar Internationale treinreizen en vul daar het land van bestemming in. Bijvoorbeeld Roemenië en het antwoord is ________________!
Een meer bescheiden Europese globetrotter uit Nederland gebruikt http://www.rugzaktrips.nl/europa/treinreizen.htm. Daar worden de voordelen van de internationale treinreizen op een rij gezet. ‘Als je met de trein reist hoef je niet uren van te voren in te checken en je hoeft niet van een afgelegen vliegveld naar je bestemming te reizen. Dit zijn voordelen van treinreizen boven reizen met het vliegtuig.’ En ‘Kaartjes koop je het goedkoopst online bij NS Hispeed en TGV’.
Maar reizen is toch – ook dan – een zaak van vooruitzien en plannen. Immers ‘Vaak zijn internationale treinkaartjes lang van tevoren goedkoper dan vlak voor de vertrekdatum. Er worden echter soms ook wel goedkope lastminutes aangeboden.’ Lastig wat te kiezen; gokken op de ‘lastminutes’? Maar dat brengt weer andere problemen als je snel wilt reizen ‘Als je vanuit Nederland met de trein naar het buitenland wilt reizen zul je meestal minimaal een week van tevoren moeten reserveren voor de snellere treinen als de Thalys, Fyra (hij rijdt dus wel, maar alleen voor de backpacker!!), Eurostar of TGV want op het laatste moment zijn vaak geen plaatsen meer te reserveren in de tweede klas.’ Dat kaartje is dan wel goedkoop maar het is een hele rit om staand van Amsterdam naar Milaan te treinen. Dan maar een 1e klas kaartje kopen op het laatste moment? Tja, dat is weer duur. Dus toch maar liever ‘first minutes’? En reizen door Europa is binnen Schengen en met de € een geweldig gemak. Nog wel. Misschien iets voor een ‘lastminutes’? Of toch liever wat meer avontuur? Ga naar http://nl.interrail.eu/destinations/romania. Wie wordt niet verleid door een tekst als
‘Roemenië is een van Europa’s onontdekte juweeltjes en is het waard om met de trein te ontdekken. Ga met je Interrail pas naar de bruisende stad Boekarest, verken de prachtige stranden van Mamaia en bezoek het culturele centrum van Constanţa. En denk eraan dat de zandstranden aan de kust van de Zwarte Zee en de adembenemende Donau niet ver weg zijn.’

En wat blijkt, het spoornetwerk in Roemenië is er niet zomaar een. Het is ‘één van de grootste (de 4e in Europa) en meest fijnmazige in Europa. Je kunt doorgaans op niet meer dan 10 km van een dorp een treinstation vinden.’ Dat is dus hooguit 10 kilometer lopen, want de bus komt niet in die dorpen zoals die naar Machu Piccu.

Het symbool van de Roemeense spoorwegen straalt snelheid uit en dat is niet in overeenstemming met de werkelijkheid. De meeste treinen zijn comfortabel en schoon. Er is geen OV-chipkaart, maar – hoe gemakkelijk – een ticket-loket om een kaartje te kopen. Er wordt – hoe ouderwets, maar hoe plezierig – met stoelreserveringen gewerkt, dus met het ticket is ook een zitplaats verzekerd. Na elke stop en dat kunnen er veel zijn bij een stoptrein komt de conducteur langs om de nieuwkomers te begroeten, pardon te controleren. Er is – hoe veilig – politie aan boord. Kortom reizen met de trein door Roemenië is een verademing en men komt tot rust, want het duurt lang. Zelfs de intercity’s rijden gemiddeld 70 km per uur. De 209 km lange spoorlijn van Craiova-Boekarest kost met de trein 3 uur, zonder vertraging. Zonder vertraging? Ja, als er geen vertraging is, maar die is er altijd. Reken op 15% van de officiële reistijd en je komt – zoals gezegd – tot rust.
Meer weten – en het echt zelf uitzoeken? Ga naar: http://www.infofer.ro/ , maar daar is wel een goede kennis van het Roemeens voor nodig. De beloning is er echter naar: een verademing na het avontuur.

One Response so far.

  1. Reizen met de trein naar het buitenland gaan doorgaans altijd goed. Naar landen als Roemenië wordt het echter wat lastiger. Vaak overstappen, lange reistijd en ook ticketprijzen zijn minder eenvoudig op te halen.

    Denk dat treinreizen door Roemenië verder wel de meest schilderachtige plaatjes kunnen opleveren.

Leave a Reply


Required